• Frustrerende ouder in een slaapkamer.

      Titel dia

      Schrijf uw onderschrift hier
      Knop
    • Zere oren van de ouder door het kind.
      Schrijf uw onderschrift hier
      Knop
    • Boos kind in de weerstand door overprikkeling.

      Boosheid door over/onder prikkeling?!

      Schrijf uw onderschrift hier
    • Ontprikkeling door Jolien.

      Hangen ontspant!

      Schrijf uw onderschrift hier
      Prikkelverwerking

    Oh zo´n druk gevoel/gedrag, gespannen, schreeuwen, slecht slapen, ja dat!


    Snel boos, gefrustreerd en huilen om niets!


    Dan moet je ontspannen zeggen ze dan maar hoe dan?


    Overprikkeld, maar geen idee hoe dat aan te pakken voor jezelf, je zoon of dochter?



    De Training Prikkelverwerking


    De training prikkelverwerking is een hele leerzame en praktische cursus om de prikkelverwerking in kaart te krijgen van uw zoon/dochter!


    In deze training leer je de prikkelverwerking te herkennen en geeft je oplossingen die je direct kan toepassen of thuis/werk/school. Je leert specifieke oefeningen ter ontspanning, voor overdag en voor het slapen. Hoe werkt het rondom slaap? Wat past het beste? Hoe zorg je dat je mindset het gedoe ziet, ervaart en er mee leert omgaan.

    Er ontstaat ruimte voor energie, flow en plezier!


    Inhoud training:
    Deze training is opgebouwd vanuit de prikkelverwerking ofwel sensorische informatieverwerking. Daarbij ontspanningstechnieken uit o.a. mindfulness en act. Als slaapcoach leg ik ook belangrijke punten van het beter slapen uit.


    Prikkelverwerking en slapen

    Kinderen die problemen hebben met de prikkelverwerking, hebben vaak ook moeite met slapen. Wanneer je systeem nog druk is met het verwerken van de hele dag, is rustig liggen en ontspannen heel moeilijk. Of als het eerst even mag uitrazen lukt het niet zomaar in slaap te vallen als dat niet is gedaan.

    Als slaapcoach ga ik jullie in deze cursus begeleiden. 


    Doel: van de prikkelverwerking verbeteren is de verandering van de manier waarop de hersenen de zintuigelijke informatie verwerken. Dat drempels neutraliseren (juist niet hoog of laag) en je handvaten hebt om de situatie aan te kunnen in plaats van onder- of overprikkeld te raken.



    Dagelijkse problemen bij prikkelverwerking (een greep uit de problemen die er kunnen zijn)

    - Constante onrust en loopgedrag: dat zijn de kinderen die in een ruimte binnen komen en gelijk overal aanzitten, overal heen lopen en alles binnen no time hebben gezien en gevoelt.


    - Gedragsproblemen /Snel boos worden/woede-aanvallen: Wanneer het “filter” voor zintuiglijke prikkels niet goed werkt en er continu (teveel) prikkels binnen komen leidt dit tot een te hoge alertheid en dit geeft stress. Denk hierbij aan het etiketje in je kleding continue blijven voelen, het geïrriteerd raken van het geluid van een tikkende radiator of last blijven houden van flikkerend zonlicht. Op een gegeven ogenblik is er dan de bekende “druppel die de emmer doet overlopen” en kan iemand na een ogenschijnlijk klein incident heel erg boos worden. Deze voorbeelden komen bij mensen met problemen met de prikkelverwerking sterker naar voren.


    - Moeite met concentreren: Wanneer iemand overgevoelig is voor prikkels en de informatie vanuit de omgeving dus eigenlijk teveel de hersenen bereikt reageert iemand op elke volgende prikkel die zich aandient. Daardoor is hij/zij afgeleid van de taak waar hij/zij eigenlijk mee bezig is/ zou moeten zijn : bijvoorbeeld het volgen van een college, het schrijven van een rapport. Alleen het klikken van een pen kan zodanig afleiden/irriteren dat concentreren niet meer lukt. Ook kan iemand juist alleen maar bezig zijn met de taak en kan geen andere informatie meer opnemen.

     

    -Aan de andere kant is het zo dat wanneer te weinig informatie het brein bereikt , de hersenen niet krijgen wat ze nodig hebben om een reactie op te wekken, Dit kan leiden tot “in zichzelf “gekeerd / apathisch gedrag wat uiteraard ook invloed heeft op het vermogen tot concentreren


    - Moeite met ( het ) aangeraakt worden , verwerking van tactiele prikkels kan leiden tot : 

    • Problemen in de dagelijkse verzorging zoals tanden poetsen, haren wassen/knippen:

    Mensen/kinderen die overgevoelig zijn voor tactiele prikkels kunnen aanrakingen als bedreigend en zelfs als pijnlijk ervaren. Een bezoek aan de kapper is dan geen ontspannen activiteit maar geeft veel stress. Wanneer aanrakingen onverwacht zijn levert dit nog meer spanning op: bijvoorbeeld een leerkracht die van achteren naar je toekomt en je een goedbedoeld schouderklopje geeft

    • Weigeren om bepaalde materialen aan te raken: bijvoorbeeld vingerverf, klei, zand:

    Hierdoor doet iemand minder ervaring op met dit soort materialen, maar het is wel belangrijk voor de ontwikkeling. Als reactie op deze overgevoeligheid kan iemand zichzelf gaan krabben of slaan. Dit geeft een dempend effect: je kunt dit vergelijken met het gaan wrijven/masseren van een pijnlijke plek. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat iemand ondergevoelig is voor deze tactiele informatie. Hierdoor merkt men niet/nauwelijks dat men wordt aangeraakt en reageert soms te weinig op prikkels die beschadigend kunnen zijn. Voorbeeld warmte/kou. Omdat het brein toch “behoefte heeft”aan deze prikkels kunnen mensen hier naar op zoek gaan en bijvoorbeeld anderen gaan aanraken zodanig dat dit gaat irriteren.



    Meer dan 100 kinderen met prikkelverwerking heb ik inmiddels gezien en geholpen!



    Je kunt ook kiezen voor een 1 op 1 online/aan huis:

    In de behandeling wordt gekeken naar manieren hoe de sensorische informatieverwerking verbeterd kan worden en compensatiestrategieën bedacht, gericht op het dagelijks functioneren. Dit wordt onder andere gedaan door te werken met materiaal dat de zintuigen stimuleert en door het gebruik van hulpmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn een verzwaringsdeken, kauwketting of een wiebelkussen. Er wordt samen met de therapeut gezocht welke strategieën het beste werken. Soms worden er aanpassingen in de school-, werk- of thuissituatie gedaan. Voor kinderen wordt de therapie op een speelse manier a
    angeboden.



    Vragen over deze online training: mail naar Info@jolienglasoefentherapie.nl of app naar 06 1266 0152 


    Online training klik hier
    Share by: